Lemon Meringue Pie – citrónový koláč s bílkovým sněhem

Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet klasický americký citrónový koláč, který jsem tolikrát obdivovala v soutěži Masterchef i jinde. Včera konečně nastala vhodná doba. Po konzultaci s internetem jsem se rozhodla pro recept z blogu THINK FOOD. A výsledek byl fantastický i přes pár drobností, které bych mohla příště ještě vychytat 🙂 Jak tedy na to?

Těsto:

225 g hladké mouky
140 g studeného másla
3 lžičky moučkového cukru
1 žloutek
2 lžíce studené vody

Náplň:

75 g kukuřičného škrobu
210 g krupicového cukru
125 ml čerstvé citrónové šťávy
310 ml vody
2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
3 žloutky
60 g másla

Meringue (sněžná čepice):

4 bílky (=> takže se vejce zpracují celá)
105 g krupicového cukru

Nejprve se pustíme do přípravy těsta. V míse smícháme mouku, máslo a cukr. Vypracujeme drobenku, do které následně přidáme žloutek a vodu. Suroviny pečlivě promísíme, aby se dokonale spojily. Vzniklé těsto zabalíme do folie a necháme ho aspoň půl hodiny odpočívat v ledničce.

Po uplynutí doby potřebné na odpočinutí si rozpálíme troubu na 200°C a pustíme se do manipulace s těstem. Vyválíme ho do asi 3 mm tloušťky a vyložíme jím koláčovou formu, kterou jsme si vymazali máslem. Množství těsta je podle původního receptu určeno na formu o průměru 24 cm, mně ale stačilo i na nižší formu s průměrem 30 cm, ačkoli to bylo jen tak tak. Příště těsta udělám o něco víc. Taky se mi těsto nepodařilo úplně dokonale rozválet, takže jsem ho vyválela jen jak to šlo a zbytek ve formě upravila prsty, což ale ve finále vůbec ničemu nevadilo.

Když máme těsto ve formě připravené, propícháme dno vidličkou, přikryjeme ho pečícím papírem a zatěžkáme fazolemi (když je nemáme, postačí třeba i rýže). Necháme péct asi 10 minut, pak papír se zátěží sundáme a necháme těsto ještě dopékat do zezlátnutí – v receptu se uvádí asi 10 minut, mně to trvalo trochu déle.

Zatímco se koláč peče, připravíme si náplň. V hrnci smícháme škrob, cukr, vodu a čerstvou citrónovou šťávu. Mícháme tak dlouho, dokud se sypké suroviny nerozpustí. Pak dáme hrnec na plotnu a opět absolvujeme míchací maraton – je třeba míchat tak dlouho, dokud směs nezhoustne zhruba do konzistence pudinku. Po zhoustnutí směs sundáme ze sporáku a přidáme do ní nastrouhanou citrónovou kůru, žloutky a máslo. Náplň necháme zchladnout, občas ji promícháme.

K náplni si dovolím přidat pár svých postřehů. S uvedeným množstvím šťávy má krém opravdu výraznou kyselou chuť, což mi osobně naprosto vyhovuje, ale pokud zrovna nejste příznivci takto intenzivních chutí anebo chcete koláč podávat dětem, rozhodně trochu uberte. Také důrazně doporučuji koupit chemicky neošetřené citróny a použít čerstvou kůru, nikoli sušenou kupovanou – vůně i chuť je úplně o něčem jiném.

Po zchladnutí směs naneseme na upečený korpus. Množství je naprosto dostatečné i na mou větší formu. Zbývá už jen přichystat bílkovou čepici. Vezmeme tedy všechny čtyři bílky, vyšleháme je do pevného sněhu a teprve pak do nich zašleháme cukr. Aby se nám to povedlo, je dobré přidat k bílkům několik zrnek soli a použít spíše starší vajíčka – podle babkovských rad se lépe vyšlehají. Já měla bohužel jen čerstvá vejce. Sníh se mi sice díky soli podařilo vyšlehat dostatečně na to, aby se dezert podařil, ale kdyby byl ještě o maličko tužší, dalo by se více pohrát se zdobením. Sníh opatrně rozetřeme na náplň, povrch můžeme podle vlastní fantazie ozdobit vidličkou ornamenty, vytvořit špičky apod.

Páj pečeme ještě cca 10-15 minut v troubě, dokud čepička krásně nezezlátne. Podáváme až po úplném zchladnutí. Dobrou chuť!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sdílejte na: Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *